Els locals de pública concurrència són aquells espais que congreguen a grups de persones per a gaudir d’una activitat. Per tant, pot tractar-se d’un hospital, restaurant, hotel, ajuntament, etc. Segons l’activitat i l’aforament de cadascuna d’aquestes instal·lacions, cal dotar-los amb infraestructures elèctriques segures, segons el Reglament Electrotècnic de Baixa Tensió (REBT).

L’entrada en vigor d’aquesta normativa pretén garantir la seguretat d’aquests espais, així com la protecció de les persones que romanen en ells. Per a buidar els possibles dubtes i tot el concernent a aquestes instal·lacions, t’oferirem més detalls a continuació.

Aquest concepte forma part del temari del nostre Curs d’Electricitat General.

Què és un local de pública concurrència?

Un local de pública concurrència es tracta d’un espai en el qual es reuneixen entre 50 i 100 persones interessades a participar en alguna activitat. Aquests llocs han de tenir unes condicions especials per a la instal·lació elèctrica. L’objectiu és garantir la seguretat, i també prevenir el risc d’incendi o qualsevol altra fallada elèctrica que posi en perill les infraestructures, així com a les persones.

El Ministeri d’Indústria del Govern d’Espanya ha editat la guia d’interpretació del REBT que ajuda a realitzar una estimació de l’aforament. Qualsevol local que superi els 40 m² entraria dins d’aquesta classificació si s’atén el càlcul de 0,8 m² per persona. Per a obtenir la dada exacta cal eliminar els passadissos, els lavabos, les zones de servei dels treballadors i els distribuïdors.

Tipus de locals de pública concurrència

Perquè comprenguis millor el grau de seguretat d’aquests espais públics, el millor és conèixer la classificació, que atén el seu ús i aforament. En aquest llistat, t’expliquem quins són i les principals característiques de cadascun d’ells.

  • Espectacles i activitats recreatives. Aquí entren tots els espais que desenvolupen aquesta activitat lucrativa i d’oci. Per exemple, els cinemes, teatres, auditoris, parcs d’atraccions, pavellons d’esport, discoteques o sales de joc, entre altres.
  • Locals de reunió, treball i usos sanitaris. Dins d’aquesta categorització es troben els hotels, hospitals, restaurants, establiments comercials, aeroports, etc.
  • Dificultat d’evacuació. En funció de les dificultats d’evacuació i l’aforament, cal atendre la diferenciació BD2, BD3 i BD4. En aquest cas, va de menor a major nivell de dificultat.
  • Altres locals. Aquí es refereix a qualsevol local que no es trobi en la classificació anterior i té una ocupació major a 100 persones. Es tracta principalment d’arxius, magatzems, planta baixa dels edificis, etc.

hospital local pública concurrència

Les inspeccions dels locals de pública concurrència

Segons la legislació, les persones que són titulars dels locals de pública concurrència estan obligades a contractar el servei de manteniment de la instal·lació elèctrica. Aquest treball el realitzen les empreses instal·ladores habilitades en baixa tensió, en funció de la categoria corresponent, d’acord amb la ITC-BT-03 del REBT-2002.

En primer lloc, cal destacar que aquests locals estan obligats a comptar amb un projecte d’instal·lació elèctrica, un requisit necessari per a evitar sancions. Cada cinc anys, i de manera obligatòria, han de presentar el certificat d’inspecció periòdica, que indica que estan en bones condicions i compleixen amb la normativa.

L’objectiu d’aquestes revisions periòdiques és mantenir en bon estat el funcionament d’aquestes instal·lacions. Per aquest motiu, els tècnics especialitzats han de realitzar proves i mesuraments que ho garanteixin. En general, s’encarreguen de revisar els punts crítics: la protecció contra els contactes directes i indirectes, connexió a terra, l’aïllament dels circuits, l’enllumenat d’emergència, la resistència, etc.

Les instal·lacions elèctriques anteriors a la data d’entrada en vigor d’aquest reglament per a la baixa tensió, també hauran de complir amb els terminis estipulats. Igualment, és convenient informar-se sobre l’exempció de l’obligació de contractar aquest servei de manteniment.

Posteriorment, es lliurarà al titular el butlletí de reconeixement d’inspecció d’una instal·lació elèctrica de baixa tensió (BRIE). És obligatori conservar l’exemplar durant almenys cinc anys, per si les autoritats competents sol·liciten aquest document.

Els projectes d’instal·lació elèctrica de baixa tensió en aquests espais

Segons el que t’hem explicat, és necessari que aquestes instal·lacions comptin amb un projecte de baixa tensió elèctrica. Es tracta d’un document tècnic en el qual es defineixen les característiques tècniques per a la seva validació. Aquest projecte inclou la memòria descriptiva, els plans, els càlculs que justifiquin el cablejat, el pressupost i un plec amb la relació dels materials que s’utilitzaran.

En conclusió, aquest projecte d’instal·lació elèctrica és necessari en els locals de pública concurrència, per la qual cosa, haurà de realitzar-se segons el REBT. A més, ha d’estar redactat i signat per un enginyer tècnic competent en aquesta matèria per fer constar la validesa. Per tant, l’instal·lador ha d’estar autoritzat per a garantir que l’execució sigui correcta.